Banklån

Har du någon gång tagit ett banklån? Då vet du hur man går tillväga för att ansöka om ett lån och troligtvis även vad som krävs för att det ska bli beviljat. Kraven kan naturligtvis variera från en bank till en annan men rent generellt brukar de traditionella bankerna ha vissa grundläggande krav som måste uppfyllas. De vanligaste kraven som de flesta har är att du ska ha en fast inkomst som måste nå upp över en miniminivå, du får inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder till Kronofogden och du ska dessutom ha uppnått en viss ålder, ofta är det 20 år eller ibland 23 år.

Så ansöker du om banklån

Om du inte har ansökt om lån hos banken tidigare vet du kanske inte hur processen går till. Det är inte speciellt komplicerat men det kan vara bra att veta hur det går till steg för steg.

Första steget är givetvis att bestämma dig för vilken bank du ska ansöka om lån hos. Kanske är det den bank du har ditt lönekonto hos eller så är det en helt annan bank. Om du redan är kund hos banken kan du logga in på banken och där gå till fliken för lån. Du kan där välja vilken typ av lån det handlar om, det vill säga om det är ett bolån eller om det är ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Efter att du gjort detta val påbörjar du själva ansökan. Du får välja vilket belopp du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha. Vidare får du fylla i kompletterande uppgifter om din inkomst, din arbetssituation och även hushållets utgifter. När du fyllt i samtliga uppgifter kan du skicka in formuläret och vanligtvis går det att signera med bank-id och skicka in digitalt. Läs mer på Iumab.se.

När ansökan har kommit in till banken tittar de vanligtvis på din ansökan och gör en bedömning inom några dagar. Du får vanligen respons via brev där du antingen får ett brev som meddelar att du tyvärr inte kan beviljas lån, eller att din ansökan om lån till bil har beviljats. Du får då underteckna ett avtal innan pengarna sedan i nästa steg betalas ut.

Bolån kräver kontantinsats

Om det är ett bolån du planerar att ta så kan du inte få lån på hela köpesumman. Du behöver ha en kontantinsats själv. Vanligtvis behöver du kunna finansiera 15 % av beloppet genom att ta av sparade pengar, men vissa banker, däribland SBAB erbjuder att låna ut ytterligare 10 % som privatlån, det vill säga att du får ett bolån och ett privatlån. Privatlånet betalas av på kortare tid och med högre ränta. Med tanke på att det ofta rör sig om ganska stora lån när det kommer till bolån är det naturligtvis bra att kunna betala så mycket som möjligt ur egen ficka eftersom det sänker månadsbetalningen rejält. Ta inte högre banklån än du behöver och amortera gärna i den mån du kan, så att du bygger upp en trygghet.