Hemförsäkring

Att köpa hus är en stor händelse i en människas liv. Det är troligtvis det största inköp man gör under en livstid. Vissa köper naturligtvis mer än ett hus under en livstid, men rent generellt är just ett husköp det dyraste man kostar på sig. Därför är det viktigt att veta några grundläggande saker på förhand för att undvika dyrköpta misstag.

Giltig besiktning

En första sak att tänka på innan man slår till och skriver under bostadsköpet är att en riktig besiktning ska göras av huset, för att säkerställa att det inte finns några fuktskador eller andra skador som hittills inte uppmärksammats. En besiktning utförd av en behörig besiktningsman kan visserligen kosta några tusenlappar men det är värt varje krona eftersom det gör att man som köpare kan känna sig trygg och veta att man inte riskerar att få några obehagliga överraskningar som inte framgick före köpet.

Två nödvändiga försäkringar

Som nybliven eller blivande husägare finns det två typer av moderna försäkringar som man behöver bekanta sig med och se till att teckna så snart man blivit ägare till bostaden. Det handlar om villaförsäkringen och hemförsäkringen. En villaförsäkring behöver man för att man ska kunna få ersättning om byggnaden drabbas av skador. Denna omfattar även tomten som villan står på. En hemförsäkring däremot ser till att man kan få ersättning för skador och stölder som gäller det som finns inne i huset eller lägenheten, exempelvis möbler, elektronik och andra saker. Det är lite olika vad som ingår i hemförsäkringen, men många försäkringar ger även ett reseskydd och även skydd mot id-stölder, vilka blir allt vanligare.

Stressa inte i överkant

När man köper hus är det ofta så att man har mängder av planer på förändringar man vill göra. Det kan handla om att tapetsera om i alla rum men det kan också handla om mer omfattande renoveringar. De flesta har nog en bild framför sig som visar hur drömhuset ser ut. Det kan dock vara klokt att ta det lite lugnt. När man har skrivit under köpeavtalet och tecknat en villaförsäkring och en hemförsäkring har man gjort de viktigaste delarna. Då kan det vara klokt att flytta in i huset, bo där ett tag och lära känna bostaden för att sedan göra om saker i lugn och ro utan att känna någon stress. Det är lätt att man kastar sig in i så många projekt att man tappar glädjen över den nya bostaden, vilket naturligtvis inte är meningen.

Många saker kan man därför skjuta på, men att teckna en hemförsäkring är inget man kan avvakta med. Om oturen skulle vara framme och det till exempel skulle uppstå en brand så är det oerhört viktigt att det finns en hemförsäkring, så att man kan få ersättning för allt man har i huset just då, och kan starta om på nytt genom att införskaffa nya möbler, kläder och övriga saker. Utan en bra hemförsäkring blir katastrofen större och det ger dessutom mervärde och en känsla av trygghet att veta att man har en bra och omfattande hemförsäkring redan när man flyttar in.