Låna pengar

Har du någon gång behövt låna pengar? Handlade det om ett stort lån eller var det ett mindre lån? Var det ett akut läge där du behövde pengarna snabbt, kanske redan samma dag, eller var det ett lån som du länge hade planerat att ta? Vilken typ av lån det gäller är avgörande för vad du behöver tänka på när du ska söka lån.

Mindre, snabba lån

Om det är ett mindre lån du behöver, exempelvis 15000 kronor, så handlar det förmodligen om ett lån utan säkerhet. Sådana lån har ofta högre ränta, detta för att kompensera den ökade risk som långivaren trots allt tar. Just räntan är något du behöver se över när du ska låna pengar genom att ta ett lån utan säkerhet. Just räntesatsen kan variera mycket och det kan även göra stor skillnad både för månadskostnaden och totalbeloppet. Det säger sig självt att det blir oerhört mycket dyrare att ta ett lån med 18 % ränta än ett lån med 5 % ränta, och så stora kan faktiskt skillnaderna vara.

Bolån och andra större lån

Om du ska ta ett bolån eller ett annat stort lån så är det inte längre lån utan säkerhet det handlar om. Istället tar banken ditt hus eller din bostad, alternativt fordon eller annat med värde, som säkerhet för lånet. Det gör också att räntorna sjunker och det är inte längre aktuellt med räntelägen på 10-20 %. Att ta ett stort lån med så hög ränta skulle bli oerhört dyrt och det är inte aktuellt för långivarna att erbjuda den typen av lån med så höga räntor. Visserligen behöver du fortfarande se över räntenivåerna när det blir dags att ta ett bolån, men nu pratar vi istället om räntesatser på under 5 %.

Det kan också vara så att du kan påverka räntan genom att samla dina lån och sparkonton hos en ny bank, vilket definitivt kan vara ett bra alternativ. Fastna inte vid tanken på att du ska ha ditt bolån hos den bank du alltid varit kund hos, utan se till att jämföra lån och ta reda på vad de olika bankerna har att erbjuda. Läs mer på www.xn--abclnapengar-wcb.se/lana-20000-kronor/

När du ska ta stora lån, exempelvis ett bolån, är det alltid en fördel att ha en kontantinsats undanlagd som inte behöver lånas ihop. Det ger dig möjlighet att pressa räntan mer och det ger dig en större trygghet. Det är ofta dessa lån som kostar mest och om du kan undvika den typen av lån och enbart låna resterande del till bostaden så har du vunnit mycket.

Sammanfattningsvis kan man säga att du som konsument alltid ska vara noga med att undersöka vilka alternativ som finns och vad som är mest gynnsamt för dig. Lås dig inte vid några alternativ till att börja med, utan börja dina efterforskningar med ett öppet sinne och se vart du som konsument får det bästa bemötandet och de mest förmånliga villkoren. Det kan finnas många tusenlappar att spara på att göra en grundlig research.