Motorcykelförsäkring

Äger du en motorcykel som snart ska plockas fram igen efter vintern? Eller går du och planerar att införskaffa en MC innan sommaren börjar? Oavsett vilket så behöver du en motorcykelförsäkring innan du börjar använda motorcykeln. En sådan behöver du både för din egen skull men även för dina medtrafikanters skull. En trafikförsäkring är du skyldig att ha enligt lag, medan du själv väljer om du även vill ha skydd för exempelvis vagnskada, vilket du får om du tecknar en helförsäkring. Om du väljer att ha enbart trafikförsäkring får du själv stå för kostnader som uppstår om din motorcykel blir skadad, stulen eller trasig eftersom trafikförsäkringen enbart täcker kostnader för reparationer av medtrafikanters fordon som uppstår till följd av olyckor som du är orsak till.

Stöld och skador

Naturligtvis vill du inte tänka tanken att något ska gå sönder på din motorcykel eller att den ska bli stulen, men det är trots allt bäst att vara förberedd om oturen skulle visa sig vara framme. Man vet aldrig när tjuvar dyker upp i trakten men om du då har rätt försäkring kan du få ersättning om din motorcykel eller din hjälm blir stulen. Skulle du ha oturen att gå omkull med motorcykeln eller krocka med annat fordon så kan du också få ersättning som gör att du har råd att reparera din MC och få den i kördugligt skick igen. Om du däremot har valt bort försäkringen och bara har den obligatoriska trafikförsäkringen så får du själv plocka fram de slantar som behövs om du ska kunna få motorcykeln fixad alternativt skaffa en ny och detta blir oftast dyrt

En rad välkända alternativ

När du börjar titta på olika motorcykelförsäkringar kommer du snabbt att upptäcka att det finns en rad företag som säljer försäkringar. Det kan som ny konsument av tjänsten vara svårt att veta vilka företag som är pålitliga och bra och vilka som inte är lika seriösa. I det läget är det viktigt att du är grundlig när du gör din research. Börja gärna med att ta reda på exakt vilka försäkringsbolag som erbjuder just motorcykelförsäkringar. Det är ett bra första steg. Läs sedan omdömen om dessa försäkringsbolag för att försöka få en bild av vilka bolag som har gott rykte bland kunderna. Du kan då sålla bort de mer oseriösa alternativen. När du har kommit så långt att du har en lista över försäkringsbolag som har mestadels positiva omdömen från tidigare kunder kan du börja kika närmare på de olika försäkringar som finns för motorcyklar hos de olika bolagen. Titta inte bara på priserna som du får fram utan även på villkoren. Hur omfattande är de olika försäkringarna? Finns det tilläggsförsäkringar som kan vara bra att ha och vad kostar de i så fall? Vart finns den bästa helhetslösningen? Detta är frågor som du måste skaffa svar på innan du tecknar en motorcykelförsäkring. Du kommer att komma i kontakt med försäkringsbolag som Gjensidige och IF men även andra kända företag som Svedea.