Privatlån

Privatlån är lån utan säkerhet, det vill säga lån där du inte sätter något värdefullt du äger som säkerhet för de pengar du lånar. Att ett privatlån är ett lån utan säkerhet betyder att långivaren utsätter sig för en större risk, jämfört med exempelvis ett billån eller ett bolån där det finns en säkerhet. Just bristen på säkerhet gör att långivaren behöver kompenseras på något sätt, eftersom det finns en viss andel av dessa lån som inte betalas fullt ut, och detta yttrar sig genom att räntesatsen blir högre på den här typen av lån.

Så låg ränta som möjligt

När du är på jakt efter ett privatlån bör du leta efter ett lån med så låg ränta som möjligt. Det är nämligen så att en hög ränta medför att totalbeloppet att betala blir betydligt högre. Även återbetalningstiden påverkar givetvis totalbeloppet och det är därför bra att hitta en lagom lång återbetalningsperiod. Du bör välja en återbetalningstakt som du klarar av att följa utan att det blir alltför stora utgifter varje månad, men samtidigt bör du lägga upp det på så kort tid som möjligt eftersom totalbeloppet då inte blir lika högt. Låg ränta och så kort återbetalningsperiod som möjligt är med andra ord viktiga faktorer när du ska ta ett privatlån. På så sätt slipper din privatekonomi påverkas mer än nödvändigt. Läs mer hos Privatlånexperten.

Ta ett privatlån för plötsliga utgifter

Ibland dyker det upp utgifter som du absolut inte hade räknat med och som du inte har någon buffert som täcker. Det är naturligtvis tråkigt, men med hjälp av ett privatlån går det ofta att lösa situationen ganska enkelt och snabbt. Exempel på sådana tillfällen kan vara när vitvarorna går sönder där hemma, när hunden blir sjuk och behöver opereras och när bilen går sönder och försäkringen inte täcker reparationen. Ibland kan det vara så att försäkringen visserligen täcker de åtgärder som behöver göras, men det kanske inte är möjligt med direktreglering. Då blir du som ägare tvungen att ligga ute med pengarna tills du får pengarna av ditt försäkringsbolag, och då kan det behövas ett privatlån.

Vissa gånger känner du kanske att du skulle behöva komma iväg någonstans och ha möjlighet att njuta av sol, värme och miljöombyte. Kanske har du inte hunnit spara undan några pengar och kan därför inte betala en resa kontant. Då kanske det känns som en god idé att finansiera en utlandsresa med ett privatlån. Visserligen går det ofta att delbetala resan genom resebolaget men det kan ibland medföra högre kostnader och många föredrar därför att ta ett privatlån med lägre ränta och färre avgifter.

De allra flesta tar någon gång i livet ett privatlån även om beloppet varierar. Vissa lånar bara små belopp vid några enstaka tillfällen medan andra tar flera större lån på 100 000 kronor eller kanske till och med mer. Så länge du kan betala tillbaka lånet utan att det påverkar din ekonomi alltför mycket kan du tryggt ta ett privatlån när det behövs, men se alltid till att välja ett bra lån från en seriös långivare.